PROJEKTOVANJE I PROIZVODNJA UREĐAJA ZA UPRAVLJANJE, ZAŠTITU, DIJAGNOSTIKU I MERENJE U ELEKTROENERGETSKIM SISTEMIMA

KK-300

DIJAGNOSTIKA

line1-left

Namena.

Kondenzatorski pomoćni uređaji (KPU) se koriste kao izvor jednosmernog pomoćnog napona za isključenje energetskih prekidača u postrojenjima gde ne postoje akumulatorske baterije. Ovi uređaji se napajaju naizmeničnim naponom, obično sa mrežnog napona 220V~, i imaju ugrađen elektrolitski kondenzator velikog kapaciteta u kome se skladišti energija potrebna za pobudu kalema za isključenje prekidača. Od ispravnosti KPU direktno zavisi rad zaštite u postrojenju, pa je informacija o njihovom stanju značajna za pouzdanost pogona.

KPU su obično opremljeni jednostavnim sklopom za proveru ispravnosti, koji se sastoji od tastera, otpornika i sijalice. Pritiskom na taster kondenzator se odvaja od izvora napajanja i prazni preko otpornika i sijalice. Stanje kondenzatora se procenjuje na osnovu vremena za koje se sijalica ugasi. Ovaj način provere daje samo grubu sliku o ispravnosti uređaja, a mana mu je i što se ispitivanje obavlja ručno, odnosno samo kada neko dođe do uređaja da bi ga ispitao. U međuvremenu KPU je bez nadzora i njegov kvar će proći nezapaženo do sledeće kontrole ili, u gorem slučaju, kada zaštita ne bude u stanju da isključi prekidač.

Rele KK-300 rešava problem nadzora KPU tako što kontinualno, u pogonu, proverava njegovu ispravnost i signalizuje kvar čim se pojavi. Osim toga, KK-300 omogućava paralelan rad više KPU pri čemu kvar jednog ili više njih ne remeti rad ostalih. Na taj način se obezbeđuje pouzdan rad zaštite u postrojenju i kada neki od KPU nisu ispravni, a korisniku se daje dovoljno vremena da neispravne uređaje zameni.

karakteristike-line

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Dokumentacija.

horizontal

KK-300

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search